Jogurtowe ciasto z jabłkiem i rababrbarem/ bezglutenowe


Składniki:
150g mąki kukurydzianej
50g mąki dyniowej
2 jajka
250g jogurtu
30g oleju kokosowego
proszek do pieczenia
soda
2 gałązki rabarbaru
jabłko
stewia/miód


Wykonanie:

Mąki przesiewamy i dodajemy do nich sodę i proszek do pieczenia. Następnie jajka ubijamy ze stewią bądź innym słodem. Naprzemiennie do masy jajecznej dodajemy mąki i jogurt. Wszystko dokładnie mieszając. Na koniec rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do ciasta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na wierz układamy pokrojone jabłko i rabarbar, lekko wciskamy w ciasto.
Pieczemy 50min w 180stopniach

1/6 ciasta:
9B/8T/33W/240kcal



Polecam podawać z jogurtem bądź domowymi powidłami.



37 komentarze:

  1. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to to jest jedno ze smaczniejszych ciast!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne i mega sycące. 2 kawałki i po 4 godzinach jeszcze syta byłam

      Usuń
  2. Wygląda cudnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia z rabarbarem- intrygujące połączenie *-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze jabłko i tak w jesienne klimaty, zwłaszcza z powidłami

      Usuń
  4. Piękne połączenie, trochę jesienne ale ono też jest równie przyjemne. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubie bardzo jesienne połączenia :)

      Usuń
  5. super ciacho - musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rabarbar w cieście :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam prawie identyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wybacz, zainspirowałam się :) mam nadzieję że nie jesteś zła :)

      Usuń
    2. Jasne że nie! :) Ale miło by mi było gdybyś podała źrodło inspiracji :)

      Usuń
  8. będziesz mi gotować? :D za każdym razem jak odwiedzam Twojego bloga jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kocham gotować dla innych, więc jestem na tak :)

      Usuń
  9. Wygląda przepięknie, uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z rabarbarem zdecydowanie w mojej czołówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne jest! Ten rabarbar pasuje w tym cieście idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe ciacho i ma genialny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesteś mistrzynią zdrowych wypieków ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będę spoczywać na laurach spokojnie :)

      Usuń
  14. Twoje wypieki są najlepsze :) Ps. dzisiaj robiłam rodzince Twoje kukurydziano-orzechowe ciacho z posta nr 7 (tylko z nektarynkami i płatkami migdałów) i rodzice byli zachwyceni zapachem i smakiem. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mi miło, niczym miód rzepakowy na moje serduszko <3 mam nadzieję że ty też spróbujesz :)

      Usuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak camembert cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka kurczak kurki len lepsza ja lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok suszone owoce syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram