.157. Ciasto marchewkowo-orzechowe/ bez cukru/ bez mąki

Ciasto marchewkowe jak ze Starbucks


Składniki:
ciasto:

150g orzechów włoskich
2 jajka
3 białka
szklanka marchwi startej na małych oczkach
banan
40g daktyli
cynamon
proszek do pieczenia (łyżeczka)

krem:
300g bardzo gęstego jogurtu greckiego
30g odżywki białkowej waniliowej (zamiennie wanilia i miód lub słodzik)
kakao do posypania

Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodę. W między czasie mielimy orzechy (ja użyłam blendera, a żeby było łatwiej miksowałam je z bananem i żółtkami). Masę przekładamy do miski, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i marchew. Białka ubijamy na sztywną pianę. Połowę powstałej piany dodajemy do reszty naszych składników i dokładnie mieszamy. Gdy daktyle rozmiękną blendujemy je (ja żeby było łatwiej do daktyli dodałam 2łyżki masy, blenderowi było łatwiej). Pastę daktylową dodajemy do naszych składników i delikatnie łączymy z resztą piany. Tortownice o średnicy 16cm smarujemy tłuszczem roślinnym i posypujemy kaszą manną (żeby nie przywarło). Masę wlewamy i pieczemy 50mim w 180 stopniach w termoobiegu. Do suchego patyczka. Odżywkę białkową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody a następnie mieszamy z białkiem. Jeżeli powstały grudki przetrzyj jogurt przez drobne sitko (ja tak zrobiłam). Ciasto pozostaw do ostygnięcia, a gdy będzie już chłodne przekrój, posmaruj połową jogurtu, a drugą połową posmaruj wierzch. (najlepiej obrócić ciasto do góry nogami, wtedy nie będzie wybrzuszeń i krem będzie dokładniej rozprowadzony. Całość wkładamy na noc do lodówki, a rano posypujemy kakaem.

1/6 ciasta
21W/22T/14B/ 333kcal

48 komentarze:

  1. Od razu to ciasto skojarzyło mi się ze świętami. Może nawet jego podanie. Ten anyż i ten posypany cynamon obok... Przeniosłam się nieco już do grudnia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda! Marchew musiała smakować wspaniale z połączeniu z taką dawką orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezkonkurencyjnie moje ulubione ciasto! Przepis chętnie wypróbuję, bo mi jeszcze nie udało się znaleźć takiego, który w 100% mnie zadowolił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje o milion razy lepsze niż te ze Starbuksa :3 Rośnie im konkurencja ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno upiekę :), ale kakao nie odmienia się "posypujemy kakao "

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacha bez mąki są genialne, Twoje wygląda bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję nawet aromat tego ciasta, wygląda przesmakowicie...


    Zapraszam również do mnie www.zjadlamniebo.blogspot.com :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jesteś mistrzynią wypieków <3 mogę się wprosić na jakieś ciacho? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszłam tu i.. jestem zachwycona! Przepisami i fotografią! Będę stałym gościem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie! Został Ci może jeszcze jeden kawałek..? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marchewkowe to jedno z moich ulubionych! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam marchewkowe ciasto <3 Takie zbite i jeszcze bez mąki musialo smakowac oblednie! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. kradnę przepis :) ale jest jeden problem, nie będę mogła spać, jeżeli takie cudo będzie stało w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  14. no powiem Ci,że Twoje ciasto prezentuje się zniewalająco. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. oo moj kubeczek :3 a ciasto wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ajjj, mam słabość do marchewkowców <3

    OdpowiedzUsuń
  17. pięknie się prezentuje!
    Ja ostatnio mam fazę i przygotowuje omleta marchewkowego- meeega :)

    OdpowiedzUsuń
  18. MMm mniam! Uwielbiam marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zauważyłam że wiele osób je uwielbia :D

      Usuń
  19. Ciasto marchewkowe- najlepsze z wszystkich ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  20. jak tu pięknie, a te zdjęcia? Genialne

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak camembert cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka kurczak kurki len lepsza ja lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok suszone owoce syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram