.170. Cytrynowo-kokosowy serniczek z wiejskiego /bezglutenowy

Kokosowo-cytrynowy serniczek z serka wiejskiego


Składniki:
200g serka wiejskiego
jajo
2łyżki mąki kokosowej
2łyżki wiórków kokosowych
stevia/miód/ksylitol
łyżka soku z cytryny
skórka z dwóch cytryn
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy ze słodem i proszkiem do pieczenia. Serek, sok, skórkę z cytryny i żółtko miksujemy na jednolitą masę, którą mieszamy z mąką kokosową. Całość delikatnie łączymy z białkiem. Naczynie w którym będziemy piec nasz serniczek wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Całość posypujemy wiórkami. Pieczemy godzinę w 180stopniach, nad ciasto kładziemy blaszkę wypełnioną wodą, żeby serniczek był bardziej wilgotny a wiórki się nie spaliły.

***

,,Ważniejsze nie jest zwycięstwo, lecz właściwe wykorzystanie zwycięstwa"

Ajschylos

Jeżeli nie wykorzystasz prawidłowo zwycięstwa to jak możesz się nim cieszyć. Jedno zwycięstwo przekształć z kolejne milion marzeń i milion celów. Każdym zwycięstwem się ciesz i się dziel motywacją by inni też zaczęli wygrywać w swoim życiu.

30 komentarze:

  1. Wow, jestem pod wrażeniem, że z serka wiejskiego można takie cudo wyczarować ;) Dziękuję za zaproszenie, bardzo ciekawie tu u Ciebie i tak pięknie, kolorowo ;) Znalazłam już nawet kilka przepisów dla siebie :D Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za miłe słowa i zapraszam częściej

      Usuń
  2. z serka wiejskiego są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają te cytrynki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super,wygląda niesamowicie i zapewne jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na zdrowy serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie i choć nie przepadam za cytrusami w ciastach, to chętnie bym spróbowała, bo akurat kokosowe nuty lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ostatnio mega fazę na kokos, więc na pewno zrobię. <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżelu używam jako słodu syropu klonowego to ile go dodać?

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak camembert cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka kurczak kurki len lepsza ja lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok suszone owoce syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram