.174. Piernik z mango/ bezglutenowy/ low carb


Składniki:

150g migdałów
4 jaja
domowa przyprawa do piernika
Słód (stevia/ksylitol/miód)
2łyżki kakao
aromat migdałowy

Dodatkowo:
Mango
1/3szklanki wody
łyżka żelatyny
pół tabliczki 80% czekolady
łyżka masła klarowanego


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy razem z migdałami na gładką konsystencje (mój blender nie poradził sobie z kilkoma migdałami, ale przynajmniej jedząc miałam niespodzianki natrafiając się na migdał).
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą migdałową. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, słód, aromat i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40min w 180stopniach.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy ze zmiksowanym mango. Gdy Ciasto wystygnie (!) przekrawamy wzdłuż. Dla bezpieczeństwa dół przekładamy do keksówki, nakładamy mango, przykrywamy druga połówką ciasta i wkładamy do lodówki. Po godzinie ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem klarowanym i posypujemy dla ozdoby posypką.
Ciasto znów odkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Smacznego!


Dobrze wypieczone święta

26 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie ciekawa alternatywa do tego co znane i tak lubiane jak pieeernik. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wypasiony, jeszcze bez mąki! jesteś genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. :D Przepis też mi się podoba. :D Podmienię w razie czego u siebie tylko żelatynę na agar i będę szaleć. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjne smaki z nowoczesną nutą. To lubię :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak on cudnie wygląda! Idealnie połączone kolory :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 

TAGI

agrest ananas awokado babeczka babeczki banan batat baton bezglutenowe biała czekolada białko bieg biozona biszkopt borówki brokuł browni brzoskwinia budyń bułka burak camembert cele chałwa chia chilli chleb chlebek ciasteczka ciastka ciasto ciecierzyca cukinia cynamon cytryna czekolada czereśnie daktyle deser drożdże drożdżówka dynia dżem fasola figa gdzie zjeść gofry goji granat granola gruszka herbata hotcakes iifym imbir inne jabłko jagody jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kakao kaki kalafior kanapki kandyzowane karmel karmelizowana karob kasza kasza jaglana kasza manna kasztany kawa kefir kiwi kluski knedle kokos koktajl krem kruszonka kurczak kurki len lepsza ja lody lunch łosoś mak makaron makowiec maliny mandarynka mandarynki mango marchew masło orzechowe maślanka mąka arachidowa mąka dyniowa mąka gryczana mąka jaglana mąka kokosowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka sezamowa migdały miód mleko mleko kokosowe morwa motywacja mus owsiano-jaglane racuszki musli na słodko naleśniki nektarynka nerkowce nie śniadaniowe obiad odżywka białkowa olej kokosowy omlet orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie oscypek otręby owsianka papaja papryka pasta sezamowa pasta słonecznikowa pasta z orzechów laskowych pestki pesto pęczak pieczarki pieczone piernik pierogi pietruszka pistacje placki placuszki płatki polenta pomarańcza pomidor popping porzeczka postanowienia poziomki pralinki primavika pudding pyłek quest rabarbar recenzja recenzje ricotta rodzynki ruskie ryż rzucam cukier sałata sałatka ser ser kozi serek homogenizowany serek wiejski serniczki sernik sezam siemie lniane słodkie słodko słonecznik smarowidło smoothie sok suszone owoce syrop klonowy szczypiorek szpinak śliwka śliwki śnaidanie śniadanie tahini targi tarta toffi tofu tofurnik tort tosty truskawki twaróg vege wanilia warszawa warzywa winogrono wiśnie woda kokosowa współpraca wypieki wytrawne wytrawnie zakupy zawody ziemniaki żurawina

Blogger news

Obserwatorzy

INSTAGRAM

Instagram